CyberCrime het nieuwe inbreken

Wist je dat cybercrime Nederlandse bedrijven zo’n 10 miljard euro per jaar kost? En dat terwijl het zo eenvoudig te voorkomen is! Ik was gisteravond bij het CyberCrime-event van Rabobank Nederland en Interpolis en kreeg een paar belangrijke tips om cybercrime te voorkomen. Die wil ik graag met je delen. En natuurlijk greep Maurits de kans om met Peter R. de Vries op de foto te gaan met beide handen aan.

In een bomvolle grote zaal van theater De Kom in Nieuwegein had misdaadverslaggever Peter R. de Vries een interactief tafelgesprek met diverse experts op het gebied van cybersecurity. Zij gingen in op de gevaren van internetcriminaliteit voor grote en kleine bedrijven en particulieren. Welke technieken gebruiken digitale criminelen en welke gevolgen heeft dit voor het bedrijfsleven? Ook was er een professionele hacker van Capgemini aanwezig die een voorbeeld gaf van de gevaren van cybercriminaliteit.

Phishingmail

Je kent dat wel: zo’n mailtje van het Centraal Justitieel Incassobureau waarin jou wordt gemeld dat je

te hard gereden hebt. Er zit een handige link bij: je hoeft er maar op te klikken en hop, je komt in je bankprogramma om te betalen. Hier moet je nooit op klikken: dit is phishingmail! Veel mensen weten dit inmiddels, maar de mails zien er tegenwoordig levensecht uit. De spelfouten die er vroeger in stonden, kom je allang niet meer tegen. Het is dus zaak om heel alert te zijn. Phishingmail is de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit. Je hoeft je niet slecht te voelen als jij een phishingmail krijgt. Iedereen die online is, krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Je herkent het vooral aan de algemene inhoud: je naam staat er niet boven, en in het geval van de zogenaamde verkeersboete wordt er nergens gemeld waar je reed en wat je kenteken is. Gebruik dus je gezond verstand en gooi dit soort mails meteen weg.

Andere gevaren

Naast phishing werden er nog vier andere gevaren genoemd: malware, ransomware, een DDoS-aanval en social engineering.

Ransomware is het versleutelen van je data. Ook hierbij krijg je een mail. Als je klikt op een link, worden jouw  data versleuteld. Vervolgens moet je losgeld betalen om je gegevens terug te krijgen. Veel bedrijven trappen hier helaas in. Ook DDoS is een gevaar: het is een gerichte aanval om websites plat te leggen, bijvoorbeeld om concurrentieredenen. En dan is er nog social engineering: je krijgt een mail van iemand die je vertrouwt, met een voor jou bekende handte

kening eronder. De mail is echter niet van die bekende persoon, maar de hacker heeft de identiteit van deze persoon gebruikt om jou geld te ontfutselen of je systeem plat te leggen. Een cyberhacker van Cap Gemini was aanwezig en liet live zien hoe dit werkte. ‘Ik geef Nederlandse bedrijven een 4 voor de manier waarop ze omgaan met cyberveiligheid,’ zei hij.

5 tips om cybercriminaliteit te voorkomen

Natuurlijk kregen we tijdens deze avond ook tips om cybercrime te voorkomen. We geven je enkele van deze tips, aangevuld met adviezen uit de praktijk van MAC Services:

  • De zwakste schakel blijft de mens. Gebruik je verstand en vertrouw verdachte mails niet.
  • Dat geldt ook voor wachtwoorden. Het mag duidelijk zijn dat je bepaald niet de enige bent met wachtwoorden als ‘herfst2017’ of ‘welkom01’. Maak een uniek wachtwoord dat moeilijk te kraken is.
  • Stelt je computer voor dat je een update moet doen? Doe dit dan altijd. Hoe langer je wacht met updates, hoe makkelijker het is om je computer te hacken.
  • Gebruik een betrouwbare computer die up to date is. Apple is veilig, want het is een gesloten systeem. Windows is afhankelijk van andere partijen, en dat maakt dit systeem minder betrouwbaar.
  • Met Apple zit je sowieso veiliger, omdat hackers liever kiezen voor Windows. Het is immers het meest gebruikte besturingssysteem op aarde: bijna 90% van de wereld gebruikt Windows.

Wil je voorkomen dat je gehackt wordt, of heb je andere vragen over cybercrime? Neem contact met ons, wij helpen je graag! Mail naar mail@macservices.nl of bel naar 0641481754.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *